Може ли диетата за окаже влияние върху кожата и да предизвика появата на петна? Обобщение на научните становища

Храната, която ядем, може да предизвика или влоши акнето при предразположената към акне кожа

Храната отдавна се свързва със здравето на кожата и проучванията доказват връзката между диетата и състоянието на кожата.1 Въпреки това взаимовръзката между диетата и акнето остава противоречива и често неубедителна.2,3

 Тази статия изследва най-новите становища по темата, разглежда храните, които се свързват с акнето най-често, и обяснява причините за тази връзка. За да научите повече за промените в диетата си, които можете да направите, за да държите акнето под контрол, прочетете Как да променя диетата си, за да помогна на кожата си?

Кои храни се свързват с появата на петна и акне най-често?

Съществуват многобройни доклади от проучвания, според чиито заключения в селските и неиндустриализираните общества се наблюдават по-малко случаи на акне, отколкото при западното население.4 Проучване с продължителност 30 години, проведено сред инуитската популация на Северна Канада в началото на 70-те години на 20 век, показва липса на случаи на акне, когато популацията живее и се храни по своя традиционен начин. Случаи на акне възникват едва когато в диетата им са включени храни от западната диета.5, 6 Свързани доклади или проучвания сред селското население от ирландски имигранти в Съединените щати7, общности в Папуа Нова Гвинея и Парагвай8 и селските райони на Кения,9 Замбия,10 Южна Африка11 и Бразилия12 също са използвани в подкрепа на тезата, че типичните компоненти на западната диета могат да предизвикат акне.

Основните компоненти на западната диета са хипергликемичните въглехидрати, (кравето) мляко и наситените мазнини и съществуват убедителни доказателства за това, че е твърде възможно храните с висок гликемичен индекс и млякото да предизвикват акне.3 И двете са известни със стимулиращото си действие по отношение на андрогените (мъжките хормони), които играят важна и доказана роля в появата на петната. Можете да откриете повече в акне и хормони.

Науката е по-малко категорична относно ролята, която недостигът на определени храни може да играе по отношение на акнето, но за това се води усилен дебат – балансът на Омега-3 спрямо Омега-6 мастните киселина, влакнините, антиоксидантите и цинка.

Известно е, че сладките храни предизвикват акне

Акне и храни с висок гликемичен индекс

Гликемичният индекс (ГИ) е система за оценка на храни, съдържащи въглехидрати. Тя показва въздействието им върху кръвната захар. Въглехидратите с висок ГИ се разграждат бързо и водят до бързо повишаване на кръвната захар. Въглехидратите с нисък ГИ се разграждат по-бавно, затова кръвната захар се повишава постепенно.

Храните с висок гликемичен индекс повишават кръвната захар, което кара тялото да произвежда повече инсулин (инсулинът е хормон, произвеждан в панкреаса, който позволява на човешките клетки да използват и съхраняват захарта от въглехидратите). Инсулинът стимулира андрогените (мъжките хормони), които от своя страна стимулират прекомерното производство на себум (себорея) и хиперкератинизацията (свръхпроизводството на клетки, което води до втвърдяване на кожата, а то от своя страна – до запушване на мастните жлези). Себореята и хиперкератинизацията са ключови етапи от развитието на петната. Научете повече в акне и хормони и поява на акне.

Западната диета, която се характеризира с висок гликемичен индекс, може да предизвика акне

Храните с висок ГИ включват: рафинирани храни като бялата захар и белия хляб, сладките храни (тук попадат безалкохолните напитки и шоколадът, които често се посочват като отключващи фактори за акне), картофите и белия ориз. Можете да научите повече за възможното въздействие, което имат върху кожата, и алтернативите, с които разполагате, в как да променя диетата си, за да помогна на кожата си, която е предразположена към акне?

Захарта косвено стимулира хормоните, които влошават акнето

Акнето срещу млякото и млечните продукти

Млякото има относително нисък ГИ, но именно то е храната, която най-често се замесва в сценариите, свързани с внезапната поява на акне. В действителност скорошно проучване, анализиращо обема от изследователски данни относно храненето и акнето между 2004 г. и 2014 г., установява, че млякото и млечните продукти са най-изучаваната област. *3 И все пак, данните често се основават на индивидуални описания и някои учени смятат, че комедоногенният ефект на млечните продукти все още е недоказан.

Млякото е храната, която най-често се замесва в сценариите, свързани с внезапната поява на акне

При хората, при които се наблюдава внезапна поява на акне, след като пият млечни продукти, най-вероятната причина навярно е хормоналното съдържание. Както хората, кравите произвеждат хормони по време на бременността и тези хормони имат инсулиноподобен ефект върху човешкия организъм, като стимулират андрогените.

И тук обаче липсват убедителни доказателства за ефекта на останалите млечни продукти (извара, сирене, кисело мляко и др.) върху акнето, но като производни на млякото, те вероятно съдържат подобни хормони. 

Можете да научите повече за промените в диетата си, които можете да направите, в Как да променя диетата си, за да помогна на кожата си?

Източници

1 Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448
2 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
3 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
4 Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
5 Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16
6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89

7 Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
8 Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
9 Skin diseases in Kenya. A clinical and histopathological study of 3,168 patients. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
10 Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
11 The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
12 Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
13 Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

 

Още по темата