Възрастово акне Защо хората над 30 години все още имат петна?

Възрастово акне: много хора над 30 години също имат петна
Възрастовото акне е по-често срещано, отколкото можете да си

Да имаш акне като тийнейджър е едно, но човек си мисли, че го е надраснал. А сега тези пъпки отново се образуват.
Може да изглежда несправедливо, но възрастовото акне е по-често срещано, отколкото можете да си представите. Тази статия разглежда какво причинява и задейства акнето, за да ви помогне да достигнете до източника на проблема. Можете да научите повече за това как да се погрижите за вашата кожа в Кои продукти и режим за грижа за кожата са най-подходящи за предразположената към акне кожа?

Възрастовото акне: често срещан проблем

Може да ви подейства успокояващо да знаете, че не сте единствени.

Акнето не се появява само при тийнейджъри. Експертите изчисляват, че до 40% от възрастните над 25 години имат предразположена към акне кожа с петна(1) и че 75 – 85% от тях са жени2.

Възрастовото акне (известно още и като акне тарда) е особено често срещано при жени, които са на противозачатъчни от началото на пубертета и ги спират, за да изпробват друг метод или да създадат семейство. Малко след като спрат противозачатъчните, се появяват петна.

Симптомите на възрастово акне са обикновено от леки до умерени, но тези, които имат петна, когато са минали 30-те, страдат също толкова много – ако не и повече – колкото по-младите пациенти. Причините са ясни: тийнейджърските пъпки са досадни, но се считат за напълно нормални. Обществото очаква да сте надраснали акнето, когато се превърнете във възрастни, и може да не ви приеме с добро око, ако все още имате петна.

Възрастовото акне: често срещано при жени над 30
Не сте сами. Акнето е често срещано при хора над 30 години, най-вече при жени.
Как акнето се различава според възрастта
Как акнето се различава според възрастта
Развитие на възрастовото акне

Как се развива възрастовото акне?

Възрастовото акне се развива по същия начин като тийнейджърското акне и започва с микрокомедони. Микрокомедон е наименованието на микроскопично малките прекурсори на комедоните (като комедонът представлява черна или бяла точка). Всички имаме микрокомедони, но при кожата, която не е предразположена към петна, те изчезват. Ако вашата кожа е предразположена към акне, възникват малки възпалителни реакции – една от основните причини за развитието на акне3,4.

Същевременно предразположената към акне кожа произвежда излишен себум. Този себум не успява да се дренира, защото порите са запушени и отделителните канали са блокирани. Комедоните (черните и/или белите точки) се развиват в резултат на това и най-често се образуват по лицето, врата, гърдите и гърба. Бактериите, причиняващи акне, се захващат за работа в блокирания себум, което довежда до зачервени и възпалени пъпки. Можете да научите повече за това как петната се развиват в акне в Какво причинява петната по кожата и как те се превръщат в акне?

Как се развиват пъпките, папулите и пустулите при възрастовото акне?
Как се развива възрастовото акне
Вътрешни и външни влияния

Какво предизвиква или отключва възрастовото акне?

Няма определящо проучване за причините за възрастовото акне, но се смята, че то е свързано с хормоните и колебанията в хормоналните нива. Тийнейджърското акне е свързано с хормоналните колебания в пубертета. Очевидно причините за хормоналните колебания при възрастните са различни и можете да откриете още за връзката между акнето и хормоните тук.

Други важни влияещи фактори включват генетична предразположеност, пушене, неправилна грижа за кожата и грим и стрес5,6. Можете да прочетете повече за тези и други потенциални причини и отключващи фактори в причините и отключващите фактори на акнето.  

 

Хормонални колебания при жените

Жените са обект на много по-силни и по-чести хормонални колебания от мъжете. Женският менструален цикъл кара нивата на хормоните да нарастват и спадат непрекъснато и ефектът върху кожата е различен в зависимост от точния момент от месеца. 

  • Спирането на противозачатъчните лекарства, за да се използват алтернативни методи или с цел създаване на семейство, може да повлияе на нивата на женските хормони и да отключи възрастово акне.
  • Бременността оказва голямо влияние върху живота на жените, а хормоните им не са изключение. Хормоналните колебания по време на бременност могат да повлияят на състоянието на кожата, като почти половината от бременните жени развиват акне в даден момент7.
  • Много жени също така докладват проблеми с кожата като сухота, обриви, петна и акне по време на менопаузата.
Възрастовото акне при жените се отключва от хормоните
Жените са твърде добре запознати с начина, по който хормоните им могат да отключат появата на пъпки

Акне поради стрес, причинено от хормони

Много експерти считат, че стресът е основната причина за възрастовото акне. Стресът кара тялото да произвежда хормони на стреса, които водят до увеличаване на производството на кожни клетки и себум – необходими фактори в развитието на акнето. Можете да научите повече за тези фактори в Какво причинява петната и как те се превръщат в акне?

Съвременният живот включва лутане между кариера, семейство, партньори и хобита. На много жени (и мъже) им е трудно да постигнат правилния баланс и поради това са подложени на стрес. Разберете повече в каква е връзката между акне и стрес? и съвети за намаляване на акнето, причинено от стрес.

Акне поради стрес, причинено от хормонални колебания
Когато се чувствате под стрес, кожата обича да влошава

Нездравословен начин на живот

Въпреки че проучванията на отношенията между храненето и акнето не са убедителни8,9, здравословният и балансиран хранителен режим допринася много за здравето на кожа. Повечето учени са съгласни, че високият гликемичен индекс и консумирането на прекалено много млечни продукти могат да влошат акнето9. Можете да прочетете повече за това и за възможното влияние на други храни в Какво влияние може да има диетата върху предразположената към акне кожа и как да променя диетата си, за да помогна на кожата си?
За пушенето също е доказано, че води до появата на петна10.

Физическите упражнения от друга страна могат да повлияят положително на акнето, като помагат за намаляване на стреса и изчистване на запушените пори. Разберете повече в Какъв ефект оказват физическите упражнения върху Акнето?

Неправилна грижа за кожата

Неправилните продукти за грижа за кожата, както и гримът, също могат да повлияят на акнето. Продуктите с високо съдържание на мазнини или мас не са подходящи за предразположена към акне кожа. Те могат да запушат мастните жлези, което да предотврати дренирането на себум и да стимулира образуването на акне. Можете да научите повече в Кои продукти и режим за грижа за кожата са най-подходящи за предразположената към акне кожа? и Как трябва да избирам и нанасям грим върху кожата си, която е предразположена към акне?

Лекарства

Известно е, че някои лекарства, като например антидепресанти, лекарства против епилепсия и някои стероиди, отключват акне. 

Последици от възрастовото акне

Как се отразява възрастовото акне върху живота?

Както в случаите на акне в повечето етапи от живота, възрастовото акне влияе на хората по два начина: физически и психологически.

Физически ефект 
Акнето променя външния вид на човека и може да е трудно да се живее с него. Дори и след като петната са се излекували, следите от пъпки (причинени от следвъзпалителна хиперпигментация) и белезите от акне може да останат. Съветваме ви да се консултирате с вашия лекар веднага щом акнето ви се превърне в проблем. Ранната медицинска намеса може да намали сериозността на вашите петна, както и шансовете за появата на петна и белези. Разберете повече в акне и петна от пъпки и акне и белези.

Психологически ефект

Животът с акне може да бъде изпълнен с много стрес. Проучванията показват, че хората с акне са по-предразположени към депресия, тревожност и социална фобия от тези без акне. 11 Хората с акне не харесват това, което виждат в огледалото, и може да страдат от ниско самочувствие и комплекс за малоценност. Поведението им може да се промени и те може да се крият зад твърде много грим, да изглеждат срамежливи и дори да спрат да се социализират. Можете да прочетете повече за това в Психологическото влияние на акнето.

За допълнителни съвети за това как да се погрижите за стареещата кожа, която е предразположена към акне, вижте идеалните продукти и режим на грижа за кожата при предразположена към петна кожа. 

Източници

1 Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65:733–750.

2 Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

3 Kircik LH. Advances in the Understanding of the Pathogenesis of Inflammatory Acne. J Drugs Dermatol 2016;15(1 Suppl 1):s7-10. 

4 Tanghetti EA. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatolog 2013;6(9):27-35.

5 Zeichner JA et al. Emerging Issues in Adult Female Acne. J Clin Aesthet Dermatolog 2017;10(1):37-46. 

6 Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:3-8. 

7 Bechstein, S.K., Ochsendorf, F., Akne und Rosazea in der Schwangerschaft, Hautarzt 2017, 68:111–119

8 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
9 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

10 Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. Ed. 157 pp1040-1085

11 Ramos-e Silva et al., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

Още по темата