Белези от акне - Какво мога да направя, за да ги намаля или премахна?

Лечение и отстраняване на белези от акне

  •  Какво причинява белезите от акне?
  •  Какви са различните видове белези от акне?
  •  Белезите от акне отразяват ли се на здравето на кожата?
  •  Как мога да ги намаля или премахна?

Животът с акне може да е труден, но за много хора проблемите продължават и след като папулите и пустулите са изчезнали. Акнето оставя следи и белези по кожата и ако човек е страдал от тежко акне, последващите белези може да са също толкова тежки и стресиращи.
За щастие, съществуват няколко варианта за справяне с тези белези, но най-доброто лечение несъмнено е превенцията, т.е. изобщо да не получавате белези. Ако страдате от остра форма на акне, ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог възможно най-скоро. Той ще може да ви препоръча лечение, което да облекчи акнето ви, така че образуването на белези до голяма степен да бъде избегнато. 

Можете да научите кои симптоми трябва да ви подскажат да посетите вашия лекар и какво ще предприеме той тук.

Несъмнено най-забележимите и тежки последствия от акнето са белезите, но акнето може да остави след себе си и други следи, като петната от пъпки, причинени от постинфламаторна хиперпигментация (PIH). Можете да научите повече за това как да ги намалите и премахнете в акне и хиперпигментация.

Петна от пъпки и белези, причинени от акне
Акнето може да предизвика образуване на белези и петна от пъпки

Какво причинява белезите от акне?

Опитайте се да устоите на изкушението да си поиграете с черните точки, белите точки и другите петна – било то с пръсти или с други инструменти. Когато стискате пъпките прекалено силно (особено тези, които все още не са се образували напълно), може да увредите фините вени, жлези и тъкани, които ги заобикалят. Това може да влоши акнеичните симптоми и да увеличи риска от белези.

Белезите се образуват, когато най-външните слоеве на кожата – епидермиса, са били увредени и са засегнати и по-дълбоките слоеве на кожата. Кожата не може да се възстанови до състоянието, в което е била, затова раната се замества от гранулационна тъкан, която е съставена от колагенови влакна. Тези влакна запълват раната отвътре навън и спомагат за заздравяване на увредената област от кожата. Тази заместваща тъкан може да оздрави раната, но и да остане забележима.

Видове белези от акне

Съществуват различни видове белези. Най-тясно свързани с акнето са следните:

Атрофични белези
Те представляват вдлъбнати или хлътнали белези, познати още като белези „ice pick“ (поради формата им, наподобяваща удар от пикел). Те се образуват, когато раната не заздравява правилно и се образува прекалено малко свързваща тъкан. След това белегът се развива под околната тъкан и се образува малка, видима вдлъбнатина.

Белезите „ice pick“ са един от видовете белези, причинявани от акнето
Акнето може да причини атрофични белези, известни като белези „ice pick“

Хипертрофични белези
Можете да познаете хипертрофичните белези по издутината в кожата или фиброзната тъкан. На мястото, което преди това е било възпалено, кожата произвежда „по-некачествена“ тъкан. Тя няма същата структура като здравата тъкан, затова става удебелена и е издигната спрямо околната кожа. 

Келоиди
Когато хипертрофичният белег продължи да расте и се разпространи в други части от кожата, той се нарича келоид. Келоидните белези са издигнати, като в началото са червеникаво лилави, след което избледняват. Този вид белег рядко се причинява от акне и по-често се свързва с изгаряния.

Как се отразяват белезите от акне на здравето на кожата?

Белегът от акне се различава от околната кожа по начина, по който изглежда и реагира. 

Мастните или потните жлези не могат да се образуват отново във фиброзната тъкан, нито върху нея могат да поникнат косми. Фиброзната тъкан също така има по-малко еластични влакна, затова кожата често е по-твърда на вид и допир. Циркулацията и хидратацията също са компрометирани във фиброзната тъкан, което й пречи да поддържа нивото на хидратация, от което се нуждае, и може да стане суха. 

Как мога да намаля или премахна белезите от акне?

За съжаление, пълното премахване на белезите е невъзможно, но те могат да намалеят в значителна степен и да станат много по-малко забележими. Възможно е също кожата да се подобри от само себе си с годините. 

Терапията трябва да се проведе едва след излекуване на акнето

Ако решите, че белезите ви се нуждаят от лечение, съществуват различни варианти за това. Правилният вариант за вас зависи от естеството, размера и вида на белезите ви. Вариантите, които са свързани с инвазивно лечение, трябва да бъдат обсъдени с вашия лекар, като не бива да започвате каквото и да е лечение, преди акнето да е напълно излекувано.

Масаж с крем

Несъмнено си заслужава да изпробвате този метод, тъй като е сравнително лесен, удобен и достъпен. Можете да масажирате кожата сами или ако предпочитате, да поверите това на професионален масажист. 

Това може да се окаже и ефективно – хидратиращите продукти и масажиращият ефект подобряват циркулацията на кожата и еластичността на фиброзната тъкан, но ще ви трябва редовен масаж и търпение, тъй като резултатите ще отнемат време.

Когато избирате продукт, не забравяйте да изберете такъв, който е некомедоногенен, за да не провокирате повторната поява на акне.

Кремовете и масажът могат да спомогнат за намаляване на белезите от акне

Химични пилинги

Съответните специалисти (дерматолози и/или козметици) могат да третират белезите от акне чрез пилинг. За отстраняване на най-горните слоеве на кожата се използват плодова киселина, салицилова киселина или трихлороцетна киселина (TCA) в различни концентрации. Със заздравяването на кожата белезите стават по-незабележими, а тенът по-гладък и равномерен. 

Пилингите отстраняват най-външния слой на кожата

Плодови киселини

Плодовите киселини често се използват за третиране на кожа със следи или белези от акне. За домашна употреба се предлагат по-ниски концентрации (до 12 %), докато козметиците могат да използват концентрации от до 40 %, а дерматолозите – до 70 %. Вашият дерматолог ще може да ви посъветва относно най-подходящата за вашата кожа концентрация. За видими резултати обикновено се изискват няколко пилинга.

Забележка: Кожата може да бъде много чувствителна след химически и/или плодов пилинг, затова е важно да избягвате пряка слънчева светлина (и солариумите) и да прилагате слънцезащитен продукт с висок фактор като Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF30 или SPF50+.

Микродермоабразио

Това е относително нежна форма на дермоабразио, при която с помощта на малки кристали се отстраняват механично горните слоеве на кожата. Терапията има положителен ефект върху цялостния тен и е подходящо при суха кожа, уголемени пори или други белези.

Микродермоабразиото е безболезнено и обикновено се извършва от козметик. Ще са ви необходим редовни процедури, за да постигнете ефективни и трайни резултати.

Микродермоабразиото може да помогне при белези от акне при суха кожа

Микронидлинг

Съществуват апарати за домашна употреба, но микронидлингът е най-ефективен и безопасен, когато се извършва от дерматолог или козметик, за да се избегне рискът от последващо възпаление.

Кожата на лицето се обработва с дермаролер. Дермаролерът е устройство, към което са прикрепени фини игли с дължина не повече от 0,5 mm. Тези игли пробождат най-горния слой на кожата, което изпраща сигнал, че на това място има нараняване, което трябва да бъде оздравено. Кожата отговаря, като освобождава повече колаген, еластин и хиалуронова киселина и не след дълго кожата изглежда по-стегната, по-млада и по-свежа.

Инжекции

Белезите от акне могат също така да се третират чрез инжекции. 

Под вдлъбнатия участък на атрофичната кожа може да се инжектира хиалуронова киселина, която да го запълни. Тъй като хиалуроновата киселина обаче постепенно се разгражда от тялото, резултатите ще бъдат краткотрайни.

Ползите от инжекциите върху хипертрофични белези обикновено са дълготрайни. При инжектиране с кортизон фиброзната тъкан се разгражда и издутината намалява.

Кортизоновите инжекции са особено ефективни при хипертрофични белези

Криотерапия

Един от вариантите за лечение на келоидни белези е криотерапията. При него лекарят „замразява“ кожата и след това инжектира кортизонова формула във фиброзната тъкан. Недостатъкът на тази терапия е, че обикновено отнема доста дълго време, понякога дори години, за да постигне резултати. Това е така, защото всеки белег трябва да се третира индивидуално и келоидите намаляват малко по малко. Може да помогне за облекчаване на неприятни белези, но трябва да сте търпеливи.

Криотерапията може да бъде ефективна при келоидни белези

Лазерна терапия

Лазерната терапия наранява кожата по точно определен начин, така че да активира естествения й процес на самовъзстановяване. Щом кожата е подновена, тенът изглежда по-равномерен. Съществува богато разнообразие от варианти за лазерна терапия, като тази терапия трябва да се провежда само от опитен дерматолог, за да се избегнат наранявания на околната кожа. И тук, за съжаление, са необходими множество процедури за постигане на видими, дълготрайни резултати.

 

Лазерната терапия активира процеса на самовъзстановяване на кожата

Още по темата