Акнето остави по кожата ми петна от пъпки - Какво мога да направя, за да ги намаля или премахна?

Акнето може да остави следи върху кожата, образувайки зони на хиперпигментация

Изглежда нечестно, но при много хора дори след като пъпките заздравеят, кожата им продължава да носи признаците на акнето. Един от тези признаци са петната от пъпки, причинени от проблеми с пигментацията, а те могат да са много стресиращи. 

За щастие съществуват различни варианти за изсветляване на тези петна от пъпки, така че те да станат по-малко видими, а понякога и напълно незабележими. Тази статия разглежда различните мерки, които можете да опитате, и разяснява как изначално се появяват петната.

За да откриете повече за това как да намалите или премахнете белезите, причинени от акне, прочетете белези от акне.

Какво причинява петната от пъпки?

Червените или кафявите петна, които остават, след като пъпките заздравеят, се причиняват от пигментация и са известни като постинфламаторни хиперпигментационни петна – постинфламаторни, защото се появяват, след като самото възпаление (пъпката) отшуми.

Петна от пъпки, причинени от акне
Петната от пъпки се причиняват от зони на хиперпигментация

Производството на меланин, който отговаря за тена на кожата, се активира от слънчевата светлина. Кожата ни произвежда меланин, за да се предпази от слънцето, и именно меланинът обикновено придава на кожата здрав и блестящ вид.

Когато кожата ни е наранена, какъвто е случаят при пъпките от акне, в една зона може да се натрупа извънредно количество меланин. Този излишък от меланин се запазва дори след като пъпката е заздравяла, и оставя петно върху кожата.

Хората с тъмна кожа обикновено са по-засегнати от хиперпигментни петна от хората със светла кожа, тъй като при тъмната кожа пигментацията е по-силна.

Можете да откриете повече за това какво причинява хиперпигментация тук.

Как мога да намаля или премахна петната от пъпки?

За щастие съществуват разнообразни варианти за лечение, които могат да помогнат за намаляване на пигментните петна, а в някои случаи и за пълното им премахване. Те включват изсветляващи или ексфолиращи кремове, които могат да бъдат закупени от аптеката без рецепта. По-интензивните терапии – като химическите пилинги и лазерната терапия – трябва да се извършват от дерматолог или козметик, специализиран в тази област.

Ако петната от акне ви притесняват, консултирайте се с вашия лекар, който ще може да ви посъветва за най-добрите варианти за лечение за вашата кожа. Ето някои от най-често използваните:

Изсветляващи кремове

Щом акнето ви заздравее, можете да нанасяте кремове, специално формулирани за изсветляване на петната от акне. Не забравяйте да избирате продукти, които са некомедоногенни, за да не провокирате повторната поява на акне.

Ключови активни вещества като В‑ресорсинолът, една от активните съставки в серията Eucerin EVEN BRIGHTER, понижават производството на меланин, като инхибират ензима, който образува меланин. Продукти като Eucerin EVEN BRIGHTER Концентрат и Eucerin EVEN BRIGHTER Спот коректор клинично и дерматологично доказано намаляват появата на тъмни петна за видимо по-сияйна кожа. 

Изсветляващите кремове може да ви помогнат да се отървете от белезите от акне

Пилинги

Ексфолиращи терапии

Иновативният Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице е създаден със специална формула за намаляване на появата на пъпки, папули и пустули, както и за премахване на белезите от акне. С 10 % хидрокси комплекс, той съдържа високоефективна комбинация от ексфолиращи агенти – гликолова киселина, салицилова киселина и полихидрокси киселина, което спомага за изглаждането на кожата и стимулира регенерирането й.

Пилингите отстраняват най-външния слой на кожата

Химически пилинги

При химическите пилинги се използват киселини като салицилова киселина и трихлороцетна киселина (TCA) в различни концентрации, като заедно с най-външните слоеве на кожата се отстраняват и меланоцитите и петната от пъпки. Докато кожата се самовъзстановява, има голяма вероятност пигментните петна да не се появят отново.

Пилингите с плодова киселина използват концентрирани плодови киселини. Пилингите с плодова киселина не са подходящи за хора с розацея, зачервени области от кожата или разширени кръвоносни съдове, тъй като терапията може да изостри симптомите.

Забележка: Кожата може да бъде много чувствителна след химически и/или плодов пилинг, затова е важно да избягвате пряка слънчева светлина (и солариумите) и да прилагате слънцезащитен продукт с висок фактор като Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF30 или SPF50+.

 

 

Лазерна и светлинна терапия

Петната от пъпки, причинени от акне, също могат да се третират с лазерна или светлинна терапия.

Различни вълни, импулси и сила на светлината се използват за затопляне на увредените пигментни клетки (медицинският термин за това е фототермолиза). Тялото разгражда остатъците и появилите се пигментни петна.

Недостатъкът на тези терапии е, че лазерът може да предизвика леко увреждане на кожата. В по-неблагоприятни случаи това може да доведе до възпаление, което от своя страна носи след себе си увеличаване на постинфламаторната хиперпигментация – обратното на желания резултат.

Скъпо и недотам безпроблемно: лазерна терапия при петна от пъпки

Още по темата