Акне и грим Как трябва да избирам и нанасям грим върху кожата си, която е предразположена към петна?

Когато е нанесен правилно, подходящият грим ще ви помогне да прикриете петната, така че да изглеждате и да се чувствате страхотно

Не слушайте тези, които ви казват, че не можете да носите грим, ако имате кожа, предразположена към акне или петна.

Когато е нанесен правилно, подходящият грим може да ви помогне да прикриете петната и да ви даде самочувствието, от което се нуждаете, за да продължавате напред. Нещо повече – някои хора установяват, че когато са с грим, докосват лицето си по-малко, защото не искат да размажат грима си. Това са потенциално добри новини за хората с акне, защото няма нищо по-лошо за кожата ви от това да чоплите пъпките.

Също така съществуват продукти, които могат да окажат положителен ефект върху кожата: Eucerin DERMOPURE Стик-коректор помага за намаляване на пъпките, докато ги прикрива, за да ви осигури едновременно грижа и покритие.

Тази статия ще ви даде съвети за това какво да търсите и какво да избягвате, когато избирате грим, както и няколко идеи за нанасяне на грим върху предразположена към акне кожа, така че пъпките да са прикрити, а вие да изглеждате и да се чувствате страхотно.

Правилните продукти

Какви продукти за грим мога да използвам, ако имам акне?

Фон дьо тен, сенки за очи, очна линия, спирала за мигли, червило… Списъкът не спира дотук. Фактът, че имате кожа, склонна към акне или петна, не трябва да ви спира да използвате който и да е от тези видове грим. Но има неща, които трябва да търсите, и неща, от които трябва да стоите далеч, ако сте предразположени към появата на пъпки:

1: Качеството е от значение
Използвайте висококачествени продукти. Цената невинаги е индикатор за качество, но „по-малкото е повече“ обикновено е добър начин да тествате качеството, когато се касае за грим за предразположена към акне кожа. Търсете изпробвани и тествани продукти без прекалено много добавки.

2: Некомедоногенност

Некомедоногенен продукт е този, който е специално формулиран да не запушва порите ви (защото запушените пори могат да доведат до петна и акне). Уверете се, че използвате продукт, на чиято опаковка е обявено, че е „некомедоногенен“ (или нещо, което означава същото). Такива продукти са най-подходящи за вашата кожа и също така са безопасни за употреба, ако се подлагате на медицинско лечение срещу акне. Можете да научите повече за това как се появяват петната в Какво причинява петната по кожата и как те се превръщат в акне?

Изберете грим, който е изпробван, тестван и доказано съвместим с предразположената към акне кожа

3: Доказани активни съставки

В идеалния случай продуктите, които избирате, трябва също така да съдържат активни съставки, които доказано подобряват състоянието на предразположената към петна кожа. Доказателството, което трябва да търсите, е клинично и/или дерматологично проучване, а активните съставки, които могат да окажат положително влияние върху петната, включват салицилова киселина, която премахва пъпките и има антибактериален ефект.

Знаете ли, че много дерматолози също могат да ви посъветват по отношение на грима? 
Те ще изследват индивидуалните характеристики на кожата ви и ще направят тестове за алергии, ако е необходимо. След това ще могат да ви препоръчат най-добрите продукти за грим за вашата кожа и ще ви посъветват кои съставки да избягвате.

Как трябва да подготвя за грима кожата си, която е предразположена към акне?

Почистване

Почистването е първата важна стъпка в грижата за кожа с предразположение към акне. Мръсотията, бактериите и мъртвите кожни клетки могат да запушат порите и да спомогнат за образуването на нови петна, затова прибавянето на грим върху тях само може да влоши нещата.

Почиствайте лицето старателно, но нежно, като използвате продукти, формулирани специално за предразположена към петна кожа като Eucerin DERMOPURE Измиващ гел и Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода. Разгледайте идеалните продукти и режим на грижа за кожата при предразположена към петна кожа за съвети за това как най-добре да почиствате кожата си.

Почистете кожата старателно, преди да нанесете грим

Хидратиране

Изберете хидратант, който успокоява предразположената към акне кожа, като същевременно осигурява перфектна основа за фон дьо тен. Тъй като кожата ви е мазна, трябва да изберете продукт с матиращ ефект, т.е. продукт, който предотвратява акумулирането на видимо мазен блясък върху кожата ви. Можете да опитате Eucerin DERMOPURE Матиращ флуид, който е идеална основа за фон дьо тен.

Нанесете матиращ хидратант, формулиран специално за предразположена към петна кожа

Ако искате, след хидратанта можете да нанесете основа за грим (не я използвайте вместо хидратант), но не забравяйте да изберете некомедоногенна такава.

Оставете хидратанта и основата за грим да попият за няколко минути, преди да нанесете фон дьо тен.

Ако се подлагате на локално медицинско лечение срещу акне, нанесете подходящ крем преди хидратанта и оставете да попие в кожата. Eucerin Интензивен успокояващ крем е специално формулиран като хидратант за употреба по време на медицинско лечение срещу акне, затова може да го използвате като основа за грим вместо Eucerin DERMOPURE Матираща грижа, докато медицинското ви лечение не приключи.

Вашият режим за гримиране

Поетапен подход за кожа, която изглежда по-чиста

Стъпка 1: Коректор

Някои хора предпочитат да започнат обичайното нанасяне на грим с тънък слой фон дьо тен, докато други намират, че при тях работи по-добре първо да нанесат коректор. Може да изпробвате и двата подхода и да видите кой работи по-добре при вас.
Нашето основно правило за грижа за кожата е най-важният продукт да се използва пръв. Затова ако имате коректор, който доказано намалява и едновременно прикрива петната, ще бъде добра идея да го нанесете директно върху почистена и хидратирана кожа, без слой фон дьо тен преди това. Именно такъв коректор е и Eucerin DERMOPURE Стик-коректор. Той осигурява третиране на петната 2 в 1 със салицилова киселина, която доказано изравнява тена и същевременно прикрива и намалява пъпките.

 

Изберете коректор, който едновременно прикрива и намалява петната

Специализиран коректор може да се използва за покритие на големи зони, както и за отделни петна. За естествен вид на кожата опитайте да нанесете коректор под формата на X върху всяко петно. Това ще гарантира, че е покрито от всички страни. След това леко потупайте (вместо да втриете), за да смесите продукта и да гарантирате, че петното е добре прикрито. 

Можете също да експериментирате, като използвате четка за сенки за очи, за да нанесете коректор – някои хора намират, че това им помага да постигнат естествено покритие без следи. Неравномерното покритие може да накара петната да изпъкват още повече – съвсем не резултатът, който търсите!

Стъпка 2: Фон дьо тен

Когато избирате фон дьо тен:

  • Текстура: изберете лек продукт
  • Завършек: изберете продукт с матиращ, а не с блестящ завършек. Фон дьо тенът с блестящ завършек може да накара порите да изглеждат по-големи
  • Цвят: опитайте се да напаснете към цвета на кожата си. За да постигнете естествено покритие, по-добре изберете един тон по-светъл фон дьо тен, отколкото един тон по-тъмен  

 

 

 

Почиствайте редовно апликаторите за грим, за да намалите бактериите

Когато нанасяте фон дьо тен:

  • Най-добре използвайте пръсти. Можете да измиете ръцете си точно преди това, за да гарантирате, че няма да замърсите леснораздразнимата си кожа с бактерии.
  • Микробите обичат да се натрупват върху апликаторите за грим. Ако предпочитате да използвате четки и гъбички, не пропускайте да ги измиете старателно поне веднъж седмично с мек почистващ препарат или вашия Eucerin DERMOPURE Измиващ гел.
  • Не нанасяйте прекалено много: изкушаващо е да продължите, докато не покриете всичко, но едва ли ще изглеждате много естествено, когато излезете от банята. Бъдете умерени с фон дьо тена и използвайте коректора още веднъж за допълнително покритие, където е необходимо.

След като нанесете фон дьо тен, можете да изсветлите тъмните кръгове под очите с коректор за зоната под очите.

Чистите пръсти са най-хигиеничният начин за нанасяне на фон дьо тен

Стъпка 3: Пудра и руж

Нанесете руж и след това прахообразна пудра за лице. Пудрата абсорбира излишните мазнини, предотвратява образуването на мазни зони по кожата и помага на грима ви да издържи по-дълго. И за двете използвайте нежни четки за нанасяне и не пропускайте да ги измиете поне веднъж седмично.

Както и при фон дьо тена, старайте се да избягвате пудра с блестящ ефект. Тя може да подчертае, вместо да прикрие петната, а частиците могат да попаднат в порите и да предизвикат допълнително възпаление.

Когато искате да освежите вида на кожата през деня, използвайте пудра и/или попивателна хартия или коректор. Ако използвате пудра в движение, можете да я нанесете с памучен тампон и след това да го изхвърлите, за да не трябва да носите четка със себе си (която ще събира микроби в чантата ви). 

Пудрата абсорбира мазнината, така че гримът изглежда по най-добрия начин за по-дълго

Незабавен матиращ ефект в движение

Попивателната хартия помага да намалите натрупването на мазнина по лицето. Просто попийте, нанесете отново пудра и коректор и се върнете към наистина важните занимания.

Стъпка 4: Очи и устни

Насочването на вниманието към очите и устните може да го отвлече от дребните несъвършенства по лицето.

Красивите устни могат да отвлекат вниманието от дребните несъвършенства по кожата

Отстраняване на грим за кожа, предразположена към акне

Лесно е просто да се строполиш в леглото след вечер навън, но ако кожата ви е предразположена към акне е особено важно да отделите време да отстраните грима.

Кожата се регенерира през нощта и го прави най-добре, когато е чиста и може да диша. Нежното, но старателно почистване преди лягане ще отстрани грима и всички следи от замърсявания, така че кожата ви да успее да се самовъзстанови. Спането с грим, дори и некомедоногенен, може да влоши състоянието на петната и да причини образуването на нови такива.

Ако се притеснявате как ще реагира партньорът ви, когато види кожата ви – отблизо и без грим, говорете с него или нея за това как се чувствате. Възможно е в даден момент партньорът ви също да е имал петна по кожата. Правилният партньор ще разбере как се чувствате и ще ви подкрепи – със или без грим.

Не забравяйте да свалите грима си, преди да си легнете

„Пигментът в грима може да запуши порите и да попречи на освобождаването на себума, затова всекидневното почистване е първата важна стъпка от грижата за предразположената към петна и акне кожа“. д.м.н. Маркус Райнхолц, дерматолог