Акне и грижа против стареене - Мога ли да намаля едновременно петната и бръчките?

Акне и грижа против стареене: препоръки за продукти за грижа за кожата и режим

Кожата ни е толкова индивидуална, колкото сме и самите ние, но при повечето от нас първите забележими признаци на стареене − фините линии и бръчките, започват да се появяват на около 25-годишна възраст.

Дотогава много хора, които са имали акне по време на пубертета, вече са го надраснали. Но при до 40 % от нас симптомите продължават и през зрелостта1. А от тях 75 % – 85 % са жени.2 Можете да откриете повече за причините за акне при възрастните в Акне тарда.

Тогава как можете да се справите и с двете? Възможно е да се намалят и предотвратят едновременно петната и бръчките? Тази статия ще ви даде съвети за това как да осигурите на стареещата, предразположена към акне кожа грижата, от която се нуждае. Също така тя отправя препоръки за няколко различни режима на грижа (в зависимост от това дали приемате лекарства срещу акне), които ще ви помогнат да забавите и намалите видимите признаци на стареене и да държите петната под контрол.

Как се променят предразположената към петна кожа и акнето след 30-годишна възраст?

Предразположената към акне кожа обикновено е мазна заради характерното прекомерно производство на себум. Добрата новина е, че при хората с мазна кожа този себум обикновено запазва кожата по-гладка и еластична за по-дълго, затова фините линии и бръчките са по-малко забележими в ранните етапи. И все пак, всички типове кожа стареят и мазната кожа не прави изключение.

Акне тарда (или „късно акне“) е различно от класическото акне по време на пубертета – обикновено има по-малко черни точки, но повече петна и възпалителни лезии, главно по брадичката.

Акнето на 30 + обикновено се появява по брадичката
Съвети за грижа за кожата

Има продукти за грижа за кожата против стареене, които са подходящи при акне, макар че не препоръчваме да ги използвате, докато се подлагате на медицинско лечение срещу акне (било то локално или перорално). Ако използвате медицински продукти, опитайте продуктите от серията Eucerin Dermo Pure, които са специално формулирани за кожа, подложена на медицинско лечение, а започнете употребата на продукти против стареене, когато медицинското ви лечение приключи.

 Когато избирате продукти, подходящи за вашата кожа, търсете следното:

  •  Избягвайте продукти, които изсушават кожата: изсушаването на кожата всъщност стимулира производството на себум, който може да предизвика акне, а когато кожата е суха, тя е по-склонна да покаже признаци на стареене по-рано. Агресивните почистващи средства, химичните пилинги и някои лекарства срещу акне могат да изсушат кожата. 
  •  Избягвайте мазните хидратанти и кремове против стареене: мазните продукти могат да запушат порите и да изострят акнето. Можете да откриете повече за причините и отключващите фактори за акне. Вместо това търсете продукти, които са „некомедоногенни“ – това означава, че са специално формулирани така, че да не запушват порите и да не причиняват петна.
Що се отнася до режима ви за грижа за кожата, може да ви помогнат следните съвети:

Нежно, но старателно почистване

Ефективното почиствате е ключова стъпка от намаляването и предотвратяването на петната и пъпките. Също така то помага на кожата ви да абсорбира по-ефективно активните съставки в продуктите за грижа.
Препоръчваме ви да почиствате кожата два пъти дневно. Сутрин, за да отстраните излишния себум и мъртвите клетки, които са се натрупали през нощта, и вечер, за да гарантирате, че преди да си легнете, натрупалите се през деня замърсявания, както и всички следи от грим и коректор, са напълно отстранени. Това ще позволи на кожата ви да се поднови и възстанови през нощта. 
Със стареенето кожата може да стане по-чувствителна, затова нежното почистване е особено важно. Опитайте се да използвате хладка вода (прекалено горещата вода може да стресира кожата) и изберете почистващи средства без сапун, консерванти и аромати.

Дори мазната кожа става суха с годините и се появяват бръчки

Лека, но ефективна грижа

Стареейки, кожата се нуждае от интензивна хидратация. Хидратирането спомага за заздравяване на естествената защитна бариера на кожата, но е добре да използвате немазен продукт, така че кожата ви да не се претовари. Търсете леки хидратанти и/или серуми, които предлагат противостареещи свойства и са доказано съвместими с предразположената към акне кожа.

Хората често питат за реда, в който трябва да нанасят продуктите за грижа за кожата. Основното правило е да нанасяте първо този, чийто ефект трябва да бъде най-голям (серум, концентрат, околоочен крем), преди овлажняващия крем или флуид с общо действие.

Приемайте сериозно защитата от слънцето

Защитата от слънцето е важна стъпка в сутрешната рутина. Прекомерното излагане на UVA и UVB лъчи може да изсуши кожата, а петната могат да предизвикат проблеми с пигментацията при свръхизлагане на слънце. Важно е също да не забравяте, че лекарствата срещу акне могат да направят предразположената към акне кожа дори по-чувствителна към UV лъчите. Научете повече в Акне и слънцезащита.

Основа и грим

Използвайте само продукти, формулирани специално за предразположена към акне кожа, които са доказано некомедоногенни. И не забравяйте да отстраните всички следи от грим, преди да си легнете. Научете повече в грим за кожа, предразположена към петна.

Ако не сте сигурни, консултирайте се с вашия лекар. Той или тя ще може да ви посъветват относно най-добрите продукти и терапии за грижа за вашата кожа.

Препоръка относно режима на грижа за кожата

Идеалният режим на грижа за вашата старееща кожа, предразположена към акне

Идеалният режим на грижа за вашата кожа ще се различава в зависимост от това дали се подлагате на медицинско лечение срещу акне. Затова тук ще опишем три различни възможни режима на грижа за кожата:

Режим 1: За кожа, която не е подложена на медицинско лечение срещу акне
Режим 2: За приложение заедно с локално лечение срещу акне
Режим 3: За приложение заедно с перорално лечение срещу акне 

Режим на грижа за кожата при хора, които не се подлагат на медицинско лечение срещу акне

Сутрин и вечер: Почистете кожата с Eucerin DERMOPURE Измиващ гел. Ако търсите бързо и удобно решение или допълнително средство за отстраняване на грим, опитайте Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода.

Също така може да е ползотворно да използвате ексфолиращ гел веднъж седмично, за да отпушите порите и да придадете изящество на тъканната структура на кожата. Опитайте Eucerin DERMOPURE Ексфолиращ гел.

Сутрин и вечер: Пречистете кожата с Eucerin DERMOPURE Тоник за лице

Сутрин и вечер: За целенасочена грижа против стареене нанесете Eucerin Hyaluron-Filler Концентрат. За целенасочено намаляване на линиите около очите препоръчваме Eucerin Hyaluron-Filler Околоочен крем с SPF15. 

Сутрин и вечер: Нанесете успокояващ и матиращ хидратант като Eucerin DERMOPURE Матиращ флуид. 

 

 

Сутрин: Правилната основа като Eucerin DERMOPURE Стик-коректор също трябва да притежава свойства, които лекуват и премахват петната.

Прочуване1 показва, че кожата, почистена с Eucerin DERMOPURE Измиващ гел, е способна да абсорбира с 9 % повече от определени активни съставки (L-карнитин и деканедиол), което й осигурява значителни допълнителни ползи.

*1 Подходящото почистване на лицето подобрява бионаличността в епидермиса на дермокозметичните активни съставки срещу акне деканедиол и ликохалкон A, презентация на плакат, EADV 2013

 

Режим на грижа за кожата за приложение заедно с перорално лечение срещу акне

Сутрин и вечер: Почистете кожата с Eucerin DERMOPURE Измиващ гел. Ако търсите бързо и удобно решение или допълнително средство за отстраняване на грим, опитайте Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода.

 

 

Сутрин и/или вечер: Нанесете локалното лекарство срещу акне според инструкциите от вашия лекар. Изчакайте пет минути, за да се абсорбира продуктът.

За целенасочено намаляване на линиите около очите препоръчваме Eucerin Hyaluron-Filler Околоочен крем с SPF15. 

Сутрин и вечер: Нанасяйте Eucerin DERMOPURE Интензивен успокояващ крем.

Сутрин: Правилната основа като Eucerin DERMOPURE Стик-коректор също трябва да притежава свойства, които лекуват и премахват петната.

Режим на грижа за кожата за приложение заедно с перорално лечение срещу акне

Сутрин и вечер: Почистете кожата с Eucerin DERMOPURE Измиващ гел. Ако търсите бързо и удобно решение или допълнително средство за отстраняване на грим, опитайте Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода.

 

 

За целенасочено намаляване на линиите около очите препоръчваме Eucerin Hyaluron-Filler Околоочен крем с SPF15. 

Сутрин и вечер: Нанасяйте Eucerin DERMOPURE Интензивен успокояващ крем.

Сутрин: Правилната основа като Eucerin DERMOPURE Стик-коректор също трябва да притежава свойства, които лекуват и премахват петната

Можете да откриете повече за форми на медикаментите срещу акне в Лекарства срещу акне и странични ефекти.

За допълнителни съвети за това как да се погрижите за стареещата кожа, която е предразположена към акне, вижте идеалните продукти и режим на грижа за кожата при предразположена към петна кожа, как да променя диетата си, за да помогна на кожата си, която е предразположена към акне, съвети за намаляване на стреса и съвети за дома.

 *1 C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
*2 Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8