Въпроси и отговори за сухата кожа

Грижа за кожата в случай на диабет

При диабет грижата за кожата изисква повече от козметика. Изпотяването при диабетиците е относително по-малко, което може да доведе до суха кожа, особено на краката и стъпалата. Кожата може да стане груба, опъната, да се появи лющене и сърбеж. Диабетът също така може да причини увреждане на нервите, което от своя страна може да направи кожата по-малко чувствителна. Ако това се случи, може да не сте в състояние да почувствате нараняванията и обикновено порязване може да предизвика сериозни кожни проблеми. Ето защо всекидневната грижа за кожата, включваща почистване, хидратиране, както и редовни прегледи, е от изключително значение.

Почиствайте с топла (не гореща) вода и деликатен препарат за измиване, без съдържание на сапун. Препоръчваме Eucerin® pH5 душ-олио с липиди и 2% полидоканол, който интензивно обогатява кожата с липиди. За да се предотврати изсушаването на кожата, взимането на вана или душ не бива да е твърде продължително (по-малко от 15 минути). След къпане подсушете нежно с мека кърпа и нанесете хидратиращ продукт, докато кожата е все още влажна, за да запазите нивото на хидратация. За да се избегнат гъбични инфекции, не нанасяйте хидратиращия продукт между пръстите на краката.

Използвайте редовно деликатен хидратиращ продукт с естествени съставки и ефективно действие. Ние препоръчваме:Грижа за тялото. Когато кожата е осезаемо суха и напукана, предлагаме Eucerin® 3% Urea Подхранващ лосион за тяло, който се абсорбира бързо, регенерира и предпазва кожата от изсушаване. При суха и лющеща се кожа всекидневно използвайте Eucerin® 10% Urea Възстановяващ лосион за тяло , който прави кожата мека и гладка. Естествената съставка урея успокоява и облекчава сърбежа.

Грижа за стъпалата. При страдащите от диабет стъпалата често са сухи и напукани. Eucerin® 10% Urea успокояващ крем за крака и съдържание на глицерин и млечна киселина успокоява и омекотява грубата кожа на стъпалата, намалява загрубяванията и образуването на мазоли. Разработен съвместно с ендокринолози и тестван върху проблемната кожа в случай на диабет, с доказано 24-часово хидратиращо действие.


Грижа за ръцете. Кожата на ръцете при страдащите от диабет често е суха и напукана. Решението е Eucerin® 5% Urea успокояващ крем за ръце и съдържание на глицерин и млечна киселина, който осигурява нужната хидратиция на кожата и лесно се абсорбира.


Клиничните изследвания на всички продукти от серията Eucerin® Суха кожа доказват тяхната ефективност и поносимост от кожата, дори и при хора с проблемна кожа.

Невродермит (познат също като атопична екзема или атопичен дерматит)

Това заболяване се появява най-често при бебетата и малките деца. Най-често срещаното възпалително заболяване при децата от индустриално развитите страни е невродермитът, който засяга приблизително 10% до 15% от всички деца в училищна възраст. При много хора това състояние изчезва след детството, въпреки че някои страдат от него през целия си живот. Внезапното заболявне от невродермит при възрастните е много рядко срещано. Невродермитът принадлежи към така наречената атопична категория, която включва три заболявания: невродермит, бронхиална астма и сенна хрема. Тези заболявания често възникват паралелно или едно след друго.


Стресът, климатът и климатичните промени, химичните влияния, както и медикаментите са едни от основните причини за появата на това заболяване. Дори причината да не е напълно установена, заболяването може да бъде частично контролирано чрез изграждането на режим за всекидневна грижа за кожата.


Невродермитът, който се харектеризира с обриви и рани, обикновено се появява по лицето, дланите и крайниците и е съпроводен с интензивен сърбеж. Това състояние нарушава бариерната функцията на кожата и по-специално нейната способност да задържа влага и да се предпазва от външни агенти. Също така се нарушава формирането на естествени кожни липиди и намалява секрецията на пот, в резултат на което кожата се дехидратира. Кожата може да стане толкова суха и напукана, че да се образуват фисури, които позволяват на бактерии и външни агенти да проникнат в нея и да причинят инфекция.

Лечението започва с хидратиране!

Много е важно да се полага всекидневна грижа за кожата. Поддържането на постоянно ниво на хидратация на кожата предпазва от зачервявания, намалява сърбежа и облекчава възпалената кожа. Чрез приема на медикаменти предписани от вашия дерматолог или педиатър, екземата може да бъде контролирана, но и специалистите потвърждават, че е от първостепенно значение да се поддържа постоянно ниво на хидратация във всекидневната грижа за кожата.

Редовно почистване без дехидратация на кожата!

Опитайте се да взимате само по една топла (не гореща) вана или душ на ден, като ограничите времето до 15 минути. Това спомага да се запази естествената хидратация на кожата. Избягвайте сапуните и вместо тях, използвайте мек почистващ продукт, който не съдържа аромати. След къпане попийте водата с мека кърпа и нанесете хидратиращ продукт, докато кожата е все още влажна, за да се поддържа постоянно ниво на хидратация.


Хидратацията e първата стъпка в защитата на кожата!

Рехидратацията, чрез използването на хидратиращи продукти, е от основно значение при възстановяването на естествената бариерна функция на кожата, която запазва влагата и предпазва от външни агенти. Използвайте хидратиращи продукти поне два пъти дневно, а ако чувствате нужда - и по-често. Изберете хидратант, без съдържание на аромати, подходящ за чувствителна кожа. Eucerin® предлага няколко варианта за този тип кожа (тези продукти не съдържат оцветители и аромати).


За да се рехидратира ефективно сухата, груба се кожа, използвайте Eucerin® 3% Urea Подхранващ лосион за тяло. Емулсията вода-в-масло интензивно подхранва кожата и е съвместима с медицинско лечение.

Клиничните изследвания на всички продукти от серията Eucerin® Суха кожа доказват тяхната ефективност и поносимост от кожата дори и при хора с проблемна кожа.

Псориазис

Psoriasis vulgaris е хронично заболяване на кожата, което засяга около 2% от населението. Повече от 6% от населението е генетично предразположено към това състояние. Това заболяване може да възникне внезапно поради различни причини, както и да изчезне също така бързо. В засегнатата зона кожата увеличава дебелината си до шест пъти; новият епидермис се образува 10 пъти по-бързо, отколкото при здрава кожа.


За всекидневна грижа за кожата използвайте продуктите от серията Eucerin® Суха кожа като допълнение към вашето лечение. Препоръчваме и следните продукти, създадени да лекуват, предпазват и регенерират напуканата, зачервена и сърбяща кожа:

  • Започнете с почистващи продукти с урея (5% Urea Измиващ флуид), които хидратират
    нежно вашия скалп и тяло и ги предпазват от по-нататъшно изсушаване.
  • За изключително суха кожа на лицето използвайте 5% Urea Подхранващ дневен крем за лице

Ихтиоза (болест на рибешката кожа)

За разлика от псориазиса и невродермита, ихтиозата обикновено засяга цялото тяло. Характеризира се с груби, люспести зони и кожата става изключително суха и лющеща се. От голямо значение е да полагате всекидневна грижа за кожата си. Поддържането на постоянно ниво на хидратация предпазва от появата на зачервявания, намалява сърбежа и действа успокояващо на възпалената кожа.


Използвайте регулярно нежни и ефективни хидратиращи продукти с естествени съставки. Като всекидневен хидратант препоръчваме Eucerin® 10% Urea Възстановяващ лосион за тяло, който успокоява и омекотява сухата и лющеща се кожа. Естествената съставка урея облекчава сърбежа. При проведените клиничните изследвания на деца над 3 години с диагноза ichthyosis vulgaris Eucerin® 10% Urea Възстановяващ лосион за тяло е доказано ефективен.


За сухи стъпала използвайте Eucerin® 10% Urea крем за крака за суха кожа, с глицерин и млечна киселина, които спомагат за успокояването и омекотяването на грубата кожа на ходилата.

Грижа за кожата при химиотерапия

По време на химиотерапия кожата ви може да стане изключително суха и много чувствителна. Най-подходящи са продуктите, специално разработени за чувствителна кожа (убедете се, че са без съдържание на аромати, защото те често причиняват кожни реакции). Наложително е да промените всекидневната си грижа за кожата. При химиотерапевтично лечение препоръчваме следните продукти за грижа за кожата, без съдържание на аромати и оцветители:


Почистете с топла (не гореща) вода и мек препарат за измиване, без съдържание на сапун. За всекидневно почистване на тялото използвайте Eucerin® 5% Urea Измиващ флуид. За ефективно рехидратиране на сухата, груба и опъната кожа препоръчваме Eucerin® 3% Urea Подхранващ лосион за тяло. Емулсията вода-в-масло интензивно подхранва кожата. За вашето лице предлагаме Eucerin® 5% Urea Подхранващ дневен крем за лице за суха кожа. Той има успокояващо и хидратиращо действие и се абсорбира бързо от кожата. Подходящ е като основа за нанасяне на грим. През нощта използвайте 5% Urea Подхранващ нощен крем за лице, обогатен с регенериращата съставка серамид-3.

Какво е Urea?

При стайна температура уреата е твърдо вещество, без цвят и мирис, което се синтезира и от двете неорганични соли, калиев цианат и амониев сулфат. Наричаме уреата "естествена" съставка, защото тя присъства във външния епидермис на кожата като естествен неделим компонент. Все пак уреата, използвана в продуктите на Eucerin®, е получена по синтетичен начин.

Уреата, един от най-важните крайни продукти в метаболизма на протеините, фигурира почти във всички телесни течности. Считана за един от най-важните естествени хидратиращи фактори (ЕХФ), уреата навлиза във външните слоеве на кожата чрез потта. При хора със суха кожа, концентрацията на уреа в кожата пада под 50%. При пациенти с лющеща се кожа или невродерматит, както и в процеса на стареене на кожата, загубата е дори още по-съществена.

С увеличаване на възрастта, присъщото за тялото свойство да произвежда кожни липиди и неговата способност да се рехидратира намалява. Кожата става все по-суха, груба и лющеща се. Започват да се появяват фини бръчки. Набавянето на естествени хидратиращи фактори като уреа увеличава способността на кожата да задържа влага. Всекидневното използване на хидратиращи продукти прави кожата по-мека и гладка и я предпазва от неблагоприятното влияние на околната среда.

Възможно ли е предозиране или неправилно дозиране?

 

Предозиране на компонента в общоприетия смисъл не е възможно, защото уреата е естествена съставка и кожата "абсорбира" толкова, колкото й е необходимо, за да се рехидратира. За най-добри резултати (гладка кожа, облекчаване на сърбежа) обикновено дерматолозите препоръчват да се започне с концентрация от поне 3% уреа.


При бебетата и децата концентрацията на Urea е до 5% 

По принцип, съдържащата се в тялото уреа няма странични ефекти и има същия ефект при децата, както и при възрастните. Има известни различия между детската кожа и тази на възрастните, защото първата все още е във фаза на развитие. Например, при децата съотношението кожна повърхност/ тегло е по-голямо, отколкото при възрастните. Поради тази причина за постигане на желаните резултати се използва уреа с концентрация до 5%. В отделни случаи или взависимост от провежданото лечение се употребява дори и по-висока концентрация на уреа (10%).

 

При грижа за кожата на лицето концентрацията на Urea е до 5%.

 

За да се предпази чувствителната кожа в зоната на очите, използвайте концентрация на уреа до 5%. Това допринася за постигане на желаните резултати в зоните на изтъняла кожа и подобрява състоянието на кожата на лицето като цяло.

 
Остро възпаление и Urea.

 

Продукти с уреа не трябва да се използват върху възпалени участъци, защото може да предизвикат допълнително парене. Вместо това пробвайте продуктите на Eucerin® с Omega, които също повишават хидратацията на кожата чрез стабилизиране на липидния метаболизъм.

Какво представлява маслото от вечерна иглика?

 

Отдавна е известно, че естественото масло от вечерна иглика доказано облекчава симптомите на невродермит поради съдържанието си на ценни линоленови и гама линоленови киселини. Маслото от вечерна иглика особено ефективно регенерира и ревитализира кожата поради високата концентрация на важни мастни киселини. Индианците в Северна Америка са ценели високо лечебните му свойства. Растението дължи името си на своя биологичен ритъм - неговите яркожълти цветове се отварят вечер. Богатите му на масла семена се събират веднъж на две години, което прави добиваното масло изключително ценно.
Продуктите от серията Eucerin® Omega съдържат само най-висококачествено масло от вечерна иглика, което се добива от биологично контролирани насаждения. Употребата на продуктите Eucerin® Omega чувствително подобрява състоянието на кожата, особено при атопична кожа.

 

 

 

 Защо продуктите от серията Eucerin Dry Skin са без съдържание на парфюми?

Иритативният дерматит е състояние, при което кожата реагира на определен дразнител, съдържащ се в продукта. Най-разпространените дразнители са ароматите, които могат да бъдат открити в много продукти за грижа за кожата и грижа за косата, както и измиващи препарати и сапуни. Специално за пациенти с кожни раздразнения, алергии и екземи, Eucerin® разработи продуктите от серията Eucerin® Суха кожа, без съдържание на аромати, защото ароматите често провокират кожни реакции. Така се долавя естественият аромат на съдържащите се съставки.

 

Суха и сърбяща кожа на скалпа? Съвети за грижа за кожата на вашия скалп.

Ако имате суха, лющеща се кожа на скалпа или страдате от невродерматит на скалпа, използвайте шампоани с колкото се може по-малко дравнещи съставки. За да се предотврати по-нататъшно дразнене, използвайте продукти без съдържание на аромати, оцветители и алкохол. Препоръчваме шампоан Eucerin® 5% Urea Щампоан за сух скалп. за всекидневна употреба, който доказано предпазва скалпа от по-нататъшно изсушаване, а съдържащият се полидоканол облекчава сърбежа.

 

Ако страдате от невродерматит, използвайте хидртиращи масла за коса и скалп (масло от корените на репей) или специализирани препарати за лечение за суха, стресирана коса с доказано действие. Съблюдавайте времето на действие на продуктите и ги отмивайте възможно най-старателно с шампоана Eucerin® 5% Urea Щампоан за сух скалп. Ако косата ви е тънка или къса, третирайте скалпа си с възстановяващи и хидратиращи  продукти за тяло. Например, нанесете продукта вечерта, а на сутринта отмийте стрателно. Избягвайте сушенето на косата със сешоар, това влошава състоянието. Също така се въздържайте от боядисване, изрусяване и къдрене.

 Каква е разликата между Omega и Urea»

Естествената за кожата съставка уреа (синоним: карбамид) е с доказани хидратиращи свойства. Пациенти с осезаемо суха и лющеща се кожа изпитват дефицит на уреа. Хидратиращите продукти с уреа възстановяват кожата и я правят гладка отново.

 

Атопичната екзема (невродермит) е специална форма на суха кожа, причинена от липсата на основни мастни киселини. Кожата е не само груба и лющеща се, но и често пъти възпалена. Идеални за това кожно състояние са продуктите Eucerin® с омега, които съдържат масло от вечерна иглика и високо съдържание на мастни киселини.

 Особености на стъпалата и грижа за тях

Броят на неблагоприятните влияния върху нашите ходила непрекъснато се увеличава, все повече хора се оплакват от оттекли и подпухнали ходила с натъртвания, калуси, мазоли, както и от умора и тежест в краката. Понякога ходилата дори се деформират. На съвременните модели обувки се дължи фактът, че жените страдат 20 пъти повече от увреждане на ходилата, отколкото мъжете. Причините могат да бъдат най-различни: продължително стоене прав или ходене, неудобни обувки (твърде тесни, обувки с много високи токчета, с деформирани токове и пр.), тежест, варикозни вени или проблеми в кръвообращението (например, диабет).

 

Eucerin® 10% Urea крем за крака също съдържа глицерин и млечна киселина, които успокояват и изглаждат грубата кожа на ходилата. Осигурява  24 часова хидратация, омекотява грапавините и мазолите. Прилагайте продукта през нощта, за да осигурите неговото оптимално действие.